Rogue Architecture

Name:

Castle Pines Eye Care

Client:

White Construction Group

Location:

Suite 101 – Medical & Dental Center of Castle Pines – Castle Pines, CO

Project Statistics:

Tenant Finish
3,730 Square Feet
Commercial – Healthcare

Consultants

JCAA Consulting Engineers - MEP

>

Project Description

The design of Castle Pines Eye Care was a collaborative effort with Dr. Ortman and his support staff to ensure the day to day activities were effective and efficient.

One of the largest private practices on The Medical and Dental Center of Castle Pines, Dr. Ortman provides his community with a new space that has tripled his capacity and retail potential.

The office is accessible to the public from the Gallery as well as its own street front entrance.  The staff has private access through the back of the building and avoid crossing the reception area as they come to work.  A fully accessible break room allows the staff an area to relax, unwind and use their personal lockers.

Castle Pines Eye Care offers two private fully accessible rest rooms as well as a private office and rest room for Dr. Ortman.

Private and Public circulation within the space permits for a successful floor plan and a thriving practice.

The balance for this particular Suite was in the incorporation of the Retail portion and the specialized spaces associated with Optometry.  Retail and its public areas are organized towards the front of the space, facing Castle Pines Parkway.  In this area, Display & Fitting create a large gathering area that provides approximately 60 linear feet by 9 feet high of display areas with high ceilings at 10’-6”, allowing for early soft easterly light to flood the space.  The reception area is very casual and conducive for eyewear selection.

The remainder of the office is organized into (5) state of the art exam rooms, pre-test and tech stations, along with a full laboratory.

The selection of materials was a large portion of the design, utilizing stone and ecoresin with trapped grasses gives the display areas an edgy, earthy feel that is representative of a modern appeal, appropriate to the beautiful landscape of Colorado.

The use of dimmable LED lighting gives total control to highlight the various display shelves as natural light travels through the space.